Büyük ilaç endüstrisi için mükemmek hasta parası olan, kronik olarak hasta ve devamlı bir ilaç içen birisi. Sağlık ekonomisi kavramından tıp kurtarılabilir mi?
Bir örnekle başlamak istiyorum. Birkaç yıl öncesine kadar hepatit C çok tehlikeli ve öldürücü bir hastalıktı. Bugün de hala büyük bir tehlike. Dünyada 70 milyon hepatit C’li var, yılda 400 bin insan ölüyor 2014 yılında Harvoni geliştirildi. İlacın tedavi başarısı % 99 idi. 2015 yılında satış geliri 14 milyar, şimdi 4 milyar USD!a düştü. Pazar kaybının nedeni etkili tedavinin hastalığı azaltması idi. Basına sızan Goldman ve Sachs analiz raporu endüstrinin bu denli etkin tedavi geliştirmemesini önermekteydi.
Şimdi başka bir örneğe bakalım; Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü (STDÖ). STDÖ 1999 Nobel ödülünü kazandı ve bu parayla ihmal edilen hastalıklar girişimini başlattı Girişim 300 milyon USD’a 6 tropikal hastalık ilacı geliştirdi, 26’sı yolda. Endüstri 1 ilaç için 1.4 milyar harcıyor. Aradaki çarpıcı fark ilaç endüstrisinin kar mantığından kaynaklanıyor. STDÖ şimdi gelişmekte olan ülkelerde yaygın hastalıklarla ilgileniyor. Malezya ve Tayland’da HepatitC için ucuz ilaç geliştiriyor.