Çay

MÖ 2700 yılında Çin’de pişirildi, o zamandan beri yeryüzündeki sudan sonra en çok içilen içecek Kokulu çiçekli, parlak yeşil yapraklı Camelia sinensi yapraklarından hazırlanır. İki tür kamelyadan, Hindistan türü Camelia sinesis assamica ve > 2000 m yükseklikte ve serin iklimde yaşayabilen, Camelia sinensis sinensis, üretilen 1500 çeşit kültürü vardır.

Sosyal ortamlarda, tadı veya potansiyel sağlık yararları için içilir. En büyük üreticiler Çin (2 milyon ton), Hindistan (1.2 milyon ton) ve Kenya’dır (500 bin ton).

Çayda ne var?

C sinensisten 6 çeşit çay üretilir: beyaz, yeşil, sarı, siyah, oolong ve pu’erh

1. Beyaz: Yaprak tomurcukları açmadan toplanır ve düşük ısıda kurutulur. Çaylar içerisinde en az işlenmiş olanıdır. Zarif tadlar içerir, antioksidan içeriği en yüksektir.

2. Yeşil: Toplanır toplanmasz yapraklar oksidasyonu durdurmak için buhardan geçirilir veya ısıtılır. Beyaz çaya göre daha keskin sebze tadları içerir.

3. Sarı: Nadir bir uygulama biçimidir. Yapraklar sarıya döneme kadar yeşil çaydan uzun kurutulur. Otsu bir tadı vardır, az miktarda üretilir ve pahalıdır, zor bulunur.

4. Siyah: Yapraklar oksitlendirilir. Bu keskin tadlı en çok bildiğimiz, ülkemizde tüketilen çaydır. İşleme nedeniyle flavonoid içeriği azalır. Koku sonradan eklenir.

5.Oolong: Kısmen oksitlendirilir (yeşil siyah arası). Oksitlenmenin miktarına göre tadı değişir.

6.Pu’erh: Diğer tüm çaylardan farklı olarak oksidasyondan sonra fermente edilir. Kalıp haline getirilip yıllarca saklanabilir.