Az karşılalaşılan hastalıklarla ilgili tedavi sorununu çözmek için ABD’de başlatılan girişimler sonrası 1982’de “Yetim İlaç Kanunu” çıkartıldı. Amaç nadir hastalıkların tedavisi için ilaç geliştirmeyi teşvik etmekti. Nadir hastalık pazarı bir anda karlı hale geldi 2010’da pazarın %30’u bu gruba aitti 2022’de rakamın iki katı olacağı düşünülüyor. Çözüm yasa, bu kez kendisi sorun haline geldi. Çünkü sağlık nadir hastalıkların toplamı demek değil. Kalp damar hastalıkları, diyabet, obezite ihmal edilmeye başlandı. Sayılı alanlarda ilaç geliştirilmesi yavaşladı.Bununla ilgili esas önemli sorun antibiyotik alanında. Antibiyotik geliştirilmesi endüstri için karlı değil. Yakın bir gelecekte antibiyotik direnci öylesine ciddi sorun olabilir ki, bazı enfeksiyonları tedavi edemez olacağız.
Kalp damar hastalıklarında yaşam biçiminin değişikliği çok etkil. Oysa sigorta şirketleri de sağlık örgütleri de bunu desteklemiyor ve/veya ödemiyor. Oysa endüstri milyarlarca dolarlık statin pazarını memnuniyetle ödüyor.
Pazarın bu biçimde çalışması, sağlığı meta haline getirdi. Bu hastalıkl durumdan STDÖ gibi kurumlar ve kar dışı yaklaşımlarla kurtulunabilir.