Çölyak hastası değilseniz neden glutensiz besleniyorsunuz?
Son 10 yıldır anlamakta güçlük çektiğim biçimde glutensiz diyet yaygınlaştı. “Tuzsuz”, “Yağsız” gibi “birşeysiz” diyet iyidir diye düşünüyor olmalı insanlar. Gerçekten de herhangi bir içeriği azaltılan diyetlerle insanlar daha mutlu oluyor. Oysa öyle değil. Diyet bir bütün ve şeker istisnası dışında bir şeyi çıkarmanın faydası gösterilemedi. Glutene gelelim. Toplumun % 1 kadarını etkileyen çölyak hastalığınız yoksa glutensiz beslenmeniz gereksizdir.
Neden
1) Koroner hastalık. İddia: glüten inflamasyon yapar, bu da kalp hastalığını arttırır. Sonuç: Tam tersi, 100 000 kişi 25 yıllık izlem, glüten kalp hastalığı riskini arttırmıyor, hatta en az glüten tüketenlerde hastalık daha sık (BMJ. 2017;357:j1892)
2) Glutensiz beslenme ile folat, D vitamini, demir, çinko, magnezyum ve liften fakirdir. Sayılı besinlerin eksikliği ise bilindiği gibi kötüdür.
3) Obezite. Glutensiz diyetlere kalori sağlamak için şeker ve yağ eklenir. Sanıldığı gibi metabolik sendrom azalmamakta obezite artmaktadır (Dig Dis Sci. 2017;62:2440-2448)
4) Glutensiz diyetlerin ağır metal içeriği, muhtemelen pirinç ve deniz ürünü içeriğinin arttırılmasına bağlı olarak yüksektir (arsenik, kadmiyum, civa, kurşun). (Clin Gastroenterol Hepatol. 2017 Feb 20)
5) Glutensiz diyet en az 2 kat daha pahalıdır.
Sonuç: Çölyak hastalığınız veya benzeri duyarlılığınız yoksa glütensiz beslenmeyi. Sağlıklı Akdeniz tipi diyet her durum için yeterlidir.