Mikrodalga fırınlar sağlığınız için zararlı mı?

Hemen her evde varlar. Sağladığı kolaylığa ve kanıtlanmış güvenlik verisine rağmen bazı insanlar gıdaları bozduğunu, zaralı hale getirdiğini düşünüyor.

Mikrodalga nasıl çalışır?

Mikrodalga fırınlar radyo dalgası kullanır. Ancak dalga boyları daha kısadır. Bu dalgalar elektriksel olarak asimetrik (bir uç +, diğer uç -) molekülleri, örneğin su, seçer. Mikro dalga byu molekülleri titreştirir ve ısı açığa çıkartır.

Mikrodalgalara yemek pişirmede zararlı mı?

Bazı besinler ısıyla karşılaştığı zaman parçalanır. Isı kaynağı ister mikrodalga ister sıradan fırın olsun durum aynıdır. Örneğin C vitamin, bu molekül ısıya çok dayanıksızdır. Mikrodalga örneğinde süre kısa olduğu için C vitamini veya diğer ısıya hassas moleküllerin korunma olasılığı daha fazladır. Sebzeleri suda haşlamak bazı besinlerin kaybına neden olur. Örneğin haşlanmış brokkoli glukosinolatı suya vererek kaybeder. Glukosinolat antikanser özelliği olan sülfürlü bir bileşiktir. O yüzden sebzeleri buharda pişirmek daha iyidir. Örneğin Brokoliyi buharda haşlamak glukosinolatı korur.

Besinleri en iyi koruyan pişirme yöntemi, en az sıvı ile en kısa sürede ısıtmaktır. Mikrodalga bu kriterleri karşılar. Örneğin az bir su ile mikrodalgada sebze haşlamak diğer yöntemlerden daha iyi besinleri korumaktadır.

Sonuç olarak mikrodalga çok zeki bir mühendislik tasarımıdır ve mikrodalgada yapılan yemekler, en azından sebze haşlaması durumunda sağlıklıdır.