Stres

Stres sadece zihinsel değil, tüm organizmanın etkilendiği metabolik bir tablodur. Vücut “kaç veya savaş” hormonu adrenalin (kan basıncını ve kalp hızını arttırıyor), kortizol (kan şekerini ve insülin direncini arttırıyor) ve başka hormonların etkisinde kalır; kalp hastalığı, şeker, depresyon, mide ülseri, kemik erimesi gibi bozuklukların sıklığı artar.

Stresle Nasıl Başa Çıkılır?

1) Sosyal olun En önemli yararlı yaşam öğüdü bence budur. Mutluluk, genel sağlık, verimlilik gibi aklınıza olumlu insan özelliği geliyorsa sosyal olmakla bağıntılı. Sosyal izolasyon da her türlü olumsuzlukla ilişkili; intihar, saldırganlık, riskli davranış, sigara hareketsiz yaşam ve diğerleri. Ailemiz, arkadaşlarımız bizi hayatta tutan en önemli etmen gibi gözüküyor

2) Hareket edin Egzersiz endorfinler aracılığı ile stres azaltıcıdır. Ayrıca kalp ve damar sağlığı için yaraları çok iyi bilinmekte. En azından günde 30 dakika, haftanın 5 günü egzersiz yapın. Daha çoğu daha iyi.

3) Düşünerek yiyin Bu basit ama işe yarayan bir öneri. Yerken düşünün, yemeden ne yiyeceğiniz düşünün. Yeme işlemini otomatik subkortikal bir aktiviteden bilinçli bir aktiviteye çıkartmak, anksiete ve stresle başa çıkmak için bilinçsizce yemenizi önler.

4) İyi tarafından bakın İyimserlik iyidir. İyimserler tüm hastalıkları daha kolay atlatır.

5) Kendinize zaman ayırın Zevkleriniz hobileriniz neyse onlara saygı gösterin. Her gün kendinize, yalnız kendiniz için zaman ayırın.