Şeker hastalığı şu anda dünyadaki en öldürücü durumdur. Bunu, şekerin yarattığı koroner arter hastalığı, inme, böbrek yetmezliği, damar hastalığı, körlük, Alzheimer belki Parkinson, enfeksiyonlara yatkınlık gibi komplikasyonlara bağlı ölümleri dâhil ederek söylüyorum. Rakamlar korkunç; kazalar, kanser ve savaşların toplamından daha fazla ölüm demek.

Diyabetin komplikasyonları şekerin vücut proteinlerine yapışarak işlevlerini değiştirip bozmasına bağlıdır. Yıllardır, bu durumun çözümü olmadığını kabul edip hastalarımıza kan şekerini düşürücü ilaçlar ve insülin verdik. Son zamanlarda devrimsel bir yaklaşım gelişti; düşük karbohidratlı, sağlıklı yağ diyeti.

Nedir Düşük Karbohidratlı Sağlıklı Yağ İçeren Beslenme?

Temelde diyabetin elinden benzinini almak diyebilirsiniz: Şeker yok. Hatta meyve tüketimi azaltılacak, vücutta hızla şekere dönüşen nişasta kısıtlanacak (patates, ekmek, ün, yulaf, pirinç, makarna). Yerine yumurta, sebze, balık, et, zeytinyağı, tereyağı, baklagiller, yemiş geçecek.

Karbohidratın kesilmesi tokluk hissini artırır. Tek bir gofret bile yeseniz bu 1 saat sonra acıkma demek, oysa bir somon ızgara saatler boyu tok tutar. Bu diyette karbohidrattan sağlanan enerji % 25‘i geçmemelidir.

Enerji Metabolizması

                Vücudumuz ya yağ, ya da şeker yakar. Hangisi etkinse diğeri askıdadır. İstenen yağ yakmadır. İnsülin gıda alımına cevaben pankreastan salınır. Amacı kana geçen şekerin kullanılabilmesidir. Önce karaciğer ve kasta şeker glikojen şeklinde depolanır, bu kapasite aşılınca da yağa dönüştürülür. Avcı toplayıcı atalarımızdan bize kalan evrimsel miras kısa dönem beslenmelerde şeker, açlık dönemlerine yağ yakmaktır. Devamlı beslenen modern insanda sürekli insülin salınımı vardır. Kan şekeri düşünce glukagon devreye girer. Yağ parçalanır keton cisimcikleri oluşur. Beyin ve kas bu ketonu yakar.

Karbohidrat Yükü

                100 yıl önce nadir bir sorun olan diyabet günümüzde en öldürücü sorun olmuştur. Özellikle 1970 ve sonrası obezite epidemisi ile birlikte çok önemli bir sorundur. Bunun en önemli nedeni insanların devamlı yemeğe teşvik edilmesidir. Abur cubur, atıştırmalıklar, şekerli içecekler, kolalar, hazır gıdalar insan sağlığını perişan etmiştir.

                Şekerin bir türü olan früktoz artık çok ucuza mal edilmekte ve hemen tüm hazır gıdalara konmaktadır. Diğer bir ucuz zehir hidrojenize bitki yağlarıdır. Hazır gıda restoranlarında, salatanıza döktüğünüz çiçek yağı bu türdür.

Sonuç

                Düşük karbohidratlı beslenme ile diyabetinizi kontrol altına tutabilirsiniz. İnternet fanatiklerine aldırmayın. Diyetinizi kendi hayatınıza göre makul biçimde düzenleyin.